Buitenlandse dassen

Over de gehele wereld worden stropdassen gedragen. In sommige landen wat meer, dan in andere landen. Dit heeft te maken met de cultuur, het klimaat en met de modetrends.

Cultuur

Afhankelijk van de cultuur heerst er in elk land een stilzwijgende dresscode. Europeanen hebben over het algemeen de ongeschreven dat op veel kantoren, bij bruiloften, solllicitatiegesprekken en bepaalde uitgaansgelegenheden een stropdas wortdt gedragen. De Italianen dragen graag ook een stropdas overdag, een slimfit das is bij jongeren razend populair. Bijvoorbeeld gedragen op een jeans, of op een losshangend overhemd.

In Amerika is de dresscode vaak nog iets strikter. In tegenstelling tot Nederland is het in Amerika bij bepaalde gelegenheden not done om een stropdas thuis te laten. In Azië worden bij meer beroepen een stropdas gedragen dan bij de Nederlanders.

Klimaat

Je zou zeggen; hoe warmer, hoe minder dassen er worden gedragen. Maar niets is minder waar. In warme klimaten als bepaalde Afrikaanse en Aziatische landen wordt een stropdas juist zeer gewaardeerd en geeft mensen een bepaalde aanzien en status. In de Europese landen als Nederland en Duitsland zien we overigens wel, dat als de temperatuurmeter boven de 25 graden uitstijgt het min of meer geoorloofd is de Krawatten thuis te laten.

duitse stropdas

Een typische duitse stropdas met sombere kleuren.
Geconfectioneerd door Krawatten Tücher voor de duitse politie.

Mode

In elk landen zijn andere 'modewetten' actief. In Nederland is de stropdassenmode vrij kleurrijk en sprankelend. Duitsers en Engelsen houden juist van gedegen kleuren en motieven. Italianen gaan voor slimfit en bijzondere matialen en experimenteren meer met bijzondere materialen als katoen en wol.

 

Amerikaanse stropdas

Typisch Amerikaanse stropdas, waarbij de strepen van linksboven naar rechtsonder lopen.

In Azië zijn de stropdassen donker en voorzien van drukker motieven. De dassen zijn hier ook wat breder, gemiddeld zo'n 9 cm. De Amerikanen houden het ook liever wat ingetogener. Zij houden van sombere kleuren, maar wel liefst een stropdas met dessin. De dassen van de Amerikanen zijn zo'n centimeter breder dan de stropdassen in Europa.

stropdassen

profuomo stropdas

Profuomo is een eigentijds Italiaans stropdassenmerk, dat staat voor luxe en top kwaliteit. Profuomo speelt met haar collecties op elk seizoen en elke trend in. Bovenstaande foto is afkomstig uit de najaarscampagne van Profuomo.